December, het eind van het jaar, de kerst -en nieuwjaarsvieringen staan voor de deur. Het moment om samen stil te staan, terug -en vooruit te blikken. Wat heb je nodig voor een mooie kerstspeech? Een heldere structuur, een persoonlijke noot en vooral een herkenbare boodschap! Kies ervoor de zakelijke inhoud te laten voor wat het is en ga op zoek naar een verhaal dat verbindt en raakt. Laat de computer uit en je powerpoint achterwege, bereid je voor met pen en papier. Met de volgende 7 tips zul je zeker pieken met kerst!

 

 

Zeven tips voor’n memorabele kerstspeech

 1. Schets je verhaal

  Het schrijven van je kerstspeech kan je zien als een kerstboom die je gaat optuigen. Laat je computer uit en ga zitten met pen en papier; schets eens een boom. Laat je gedachten gaan over wat 2020 heeft gebracht of wat Kerst voor jou betekent. Kun je dit vatten in een pakkende zin of gedachte? Met welk gevoel wil je dat de mensen zo weer naar huis gaan. Dit wordt de rode draad in je speech die leidt naar die slotnoot waarop je eindigt, je piek. Zo schets je je ideeën met die slotnoot in gedachte.

 2. Bouw met memorabele momenten
  Het slot staat, nu ga je je boom letterlijk wat ‘body’ geven. Bedenk drie momenten die het afgelopen jaar kenmerken. Wat waren de mooiste, verrassendste of ontroerendste momenten die niet alleen voor jou, maar voor een ieder wat betekenen. Stem het verhaal goed af op je publiek en het moment.

 3. Verras met je opening

  De boom staat, laat’m stevig wortel schieten met je opening. Met een goede opening zet je immers de toon en nodig je de mensen uit om te luisteren. Misschien heb je een persoonlijke anecdote over die ene onvergetelijke kerst. “Kerst, als ik denk aan kerst, denk ik aan die kerst toen ik als jongetje van 8 …”. Begin niet met een geijkt welkomstwoord maar kies voor verwachtingsvol begin, iets wat de aandacht vraagt en nieuwsgierig maakt.

 4. Versier met je verbeelding

  De boom staat stevig, maar is nog wat kaal; tijd om het verhaal aan te kleden. Speel met woorden en contrasten. Gebruik woorden die klinken, kleuren en soms vloeken. Naast de glitters en rode ballen, opeens die git-zwarte: ‘kerst is licht en donker, de vredige kerststal in de dorpskerk en maar ook inslagen van mortiergranaten in Aleppo, de overvolle schappen in de winkels, de verstikkende eenzaamheid voor ieder die alleen is” (kerstspeech benefietorganisatie). Gebruik een krachtige drieslag (bijvoorbeeld: deel, geef en geniet) of een mooie quote. Gebruik de kracht van herkenning, herhaling en niet te vergeten waar het kan humor.

 5. Oefen je kerstspeech hard op

  Je hebt nu een mooie speech op papier, maar je wil de oren, hoofden én harten van de ander raken. Jouw stem is hierin van onschatbare waarde: de bezieling, warmte en kracht van jouw speech zit in jouw stem. Een speech valt of staat bij hoe die klinkt. Oefen je speech een paar keer hardop. Zo raak je vertrouwd met de expressie, waar de accenten en pauzes klinken. Je maakt je je verhaal zo eigen zodat je vanuit je hart kunt spreken.

Kerstspeech-stemcoachtips

6. Spreek, straal en sprankel

Dan is er het moment; jij weet wat je gaat zeggen én hoe je het gaat zeggen. Nu zorgen dat je klaar bent om te spreken, ontspan en doe een paar stemoefeningen. Adem uit en diep in, voel de energie van de zaal in het moment. Pak je podium, anker, adem en maak contact. Spreek jouw woorden tot een ieder.

7. Sluit de kerstspeech af met een ‘dank’

Het woord heeft geklonken, nu klinkt de toast. De champagne vloeit, jouw boodschap klinkt na… samen toast je op het nieuwe jaar! PROOST!