December, het eind van het jaar, de kerst -en nieuwjaarsvieringen staan voor de deur. Het moment om samen stil te staan, terug -en vooruit te blikken. Wat heb je nodig voor een memorabele speech? Een simpele structuur, een persoonlijke noot en vooral een herkenbare boodschap! Kies ervoor de zakelijke inhoud te laten voor wat het is en ga op zoek naar een verhaal dat verbindt en raakt. Laat de computer uit en je powerpoint achterwege, bereid je voor met pen en papier. Met de volgende 7 tips zul je zeker pieken met kerst!

 

 

Zeven tips voor’n inspirerende memorabele speech

 1. Schets je verhaal

  Het schrijven van je speech kan je zien als een kerstboom die je gaat optuigen. Laat je computer uit en ga zitten met pen en papier; schets eens een boom. Laat je gedachten gaan over wat 2019 heeft gebracht of wat Kerst voor jou betekent. Kun je dit vatten in een pakkende zin of gedachte? Wat wil je dat jou publiek meeneemtvan jouw speech, welk gevoel, welke boodschap? Dit wordt de rode draad in je speech die leidt naar die slotnoot waarop je eindigt, je piek. Vervolgens ga je ideeën schetsen met die slotnoot in gedachte. 

 2. Bouw met memorabele momenten
  Het slot staat, nu ga je je boom letterlijk wat ‘body’ geven. Bedenk drie momenten die het afgelopen jaar kenmerken. Wat waren de mooiste, verrassendste of ontroerendste momenten die niet alleen voor jou, maar voor een ieder wat betekenen. Stem het verhaal goed af op je publiek en het moment.

 3. Verras met je opening

  De boom staat, laat’m stevig wortel schieten met je opening. Met een goede opening zet je immers de toon en nodig je de mensen uit om te luisteren. Misschien heb je een persoonlijke anecdote over die ene onvergetelijke kerst. “Kerst, als ik denk aan kerst, denk ik aan die kerst toen ik als jongetje van 8 …”. Begin niet met een geijkt welkomstwoord maar kies voor verwachtingsvol begin, iets wat de aandacht vraagt en nieuwsgierig maakt.

 4. Versier met je verbeelding

  De boom staat stevig, maar is nog wat kaal; tijd om het verhaal aan te kleden. Speel met woorden en contrasten. Gebruik woorden die klinken, kleuren en soms vloeken. Naast de glitters en rode ballen, opeens die git-zwarte: ‘kerst is licht en donker, de vredige kerststal in de dorpskerk en maar ook inslagen van mortiergranaten in Aleppo, de overvolle schappen in de winkels, de verstikkende eenzaamheid voor ieder die alleen is” (kerstspeech benefietorganisatie). Gebruik een krachtige drieslag (bijvoorbeeld: deel, geef en geniet) of een mooie quote. Gebruik de kracht van herkenning, herhaling en niet te vergeten waar het kan humor.

 5. Oefen je speech hard op

  Een speech valt of staat bij hoe die klinkt. Oefen je speech een paar keer hardop. Zo onthoud je niet alleen je structuur maar je traint ook je voordracht. Je raakt vertrouwd met de timing, waar de kleur-accenten en pauzes klinken om je verhaal echt te laten landen.

 6. Spreek, straal en sprankel

  Dan is er het moment van spreken, jij weet wat je gaat zeggen en hoe je het gaat zeggen. Zorg dat je klaar bent om de spreken, ontspan en doe een paar stemoefeningen. Adem uit en diep in, voel de energie van de zaal in het moment. Pak je podium, maak contact, spreek uit je hoofd en uit je hart!

 7. Na het pieken, bedank je een ieder: Proost

  De champagne vloeit, jouw boodschap klinkt na… samen toast je op het nieuwe jaar!