Leiderschap vraagt om visie én een krachtige uitstraling. En jouw stem is hierin een krachtig instrument. In de trailer van de film The Iron Lady zie je hoe de jonge Maggie worstelt om als een leider over te komen: “You have everything in you to become a leader but… the voice… is too high and has no authority”.  Zij volgde het advies op om haar stem te trainen. Ja, je stem is een instrument dat je kunt trainen.

STEMTRAINING: voor meer autoriteit

Op advies van  theater icoon Lawrence Olivier werkte Thatcher jarenlang met stemcoach Kate Flemin om letterlijk meer autoriteit te geven aan haar hoge bedeesde vrouwelijke spreekstem. Met stem- en ademoefeningen won Thatcher aan meer stemkracht. Meryl Streep, die als geen ander in de stem van Thatcher moest kruipen voor deze rol, kwalificeert Thatcher’s getrainde stem als: “Een diepe verankerde stem, met een ademkracht er onder als die van een stoomtrein die ze inzette om eigenlijk niet onderbroken te kunnen worden. Daarnaast heeft ze een unieke manier van woorden beklemtonen. ”

Van talking head naar talking being

In dit clipje ” Thatcher before and after voicetraining” hoor en zie je, hoe Thatcher haar spreekstijl heeft ontwikkeld. Als we de jonge Thatcher beluisteren, horen we een ‘talking head’: ik denk, ik spreek. Ze spreekt  op haar keel met een relatief hoge ‘dunne’ stem in een lieflijke melodie. In de politieke debatten, waar de emoties vaak hoog oplopen, klinkt het schril en onbeholpen. Ze wordt gehoond in de door mannen gedomineerde politieke arena. In de stemtraining leert Thatcher haar stem als (fysiek) instrument gebruiken. Stemkracht is resonantie, is klinken op de  energie van adem, met het lichaam als klankkast> Als je spreekt vanuit je lijf, klinken jouw woorden door jou ( ‘the embodied voice’). De stem klinkt niet zoveel veel lager, maar Thatcher krijgt meer ‘gelaagdheid’ in haar klank, letterlijk meer body. Ze neemt meer ruimte in met haar stem, maar ook in haar boodschap, door te vertragen, pauzes te gebruiken etc.

 

Stemkracht start van binnen-uit

Ik hoor soms vrouwen die hun stem hebben gekleurd naar de mannenwereld. Ze klinken laag maar ook dikwijls geknepen en ‘agressief’. Stemkracht wordt dan verward met meer volume of een lage stem ‘maken’.  Stemkracht gaat niet over kracht maar over ruimte en start van binnenuit. Door meer ruimte in te nemen en letterlijk het lijf en adem er onder te zetten. Dat geeft je stem juist diepte, intensiteit en toegang tot  je  natuurlijke autoriteit. Dat noem ik klinken vanuit jouw grondtoon, vanuit authentieke kracht. Vanuit deze fysieke basis klink je optimaal en beschik je over alle kleur, dynamiek en variatie om je ideëen kracht bij te zetten.

 

Versterk jouw leiderschap met jouw stem

Gehoord worden in de boardroom – je mannetje staan – Ga niet spreken als n kerel, maar versterk jouw impact vanuit eigen authentieke stemkracht. Gebruik daarnaast vooral ook je vrouwelijke ‘presence’ in je communicatie: in je glimlach, oogcontact en meer. Spreek als je beste zelf, als vrouw met ballen.