Je spreekangst de baas worden? Met meer overtuiging presenteren? Spreken met meer charisma? Met stemtraining ontwikkel je niet alleen een krachtige stem maar versterk je jouw totale communicatiekracht. Het geheim ligt erin dat je met stemtraining de allergrootste krachtbron in jezelf aanboort en traint: jouw ADEM. Ontdek het geheim van stemtraining, hoe je aandachtig én krachtig leert spreken en effectiever leert af-stem-men in jouw communicatie. 

Adem versterkt jouw stem

Je spreekt op je uitademing. Je adem, is letterlijk de brandstof voor je stem, je “Voice-power”. Hoe dieper en lager je ademt, hoe vrijer en krachtiger je klinkt. Je middenrif is zowel de klankbodem van je stem, als de brandstof-verdeler, die zorgt dat je niet te veel druk op je stembanden geeft. Met stemtraining leer je adem, stem en lichaam optimaal af-stem-men zodat je ontspannen en vrij klinkt. Als je stem eenmaal ‘zit’, kun je moeiteloos variëren in toon, dynamiek, tempo en … pauzes. Zo houd je de aandacht van je publiek vast en win je aan overtuigingskracht.

Adem versterkt jouw uitstraling

Toegang tot je magische V-power, je lage middenrifademhaling, vraagt tevens om een open energieke houding. Goed gegrond staan op twee voeten, opgestrekt vanuit je rug, verleng je ruggengraat. En ja, je kent vast de uitdrukking: ‘Iemand die ruggengraat heeft’, staat letterlijk in zijn kracht. Stemtraining ankert je en maakt je fysiek krachtiger. Dit heeft een groots effect op hoe mensen je waarnemen. Je krijgt een krachtigere uitstraling, het geeft ook meer gewicht aan je klank maar daarnaast heeft het een positief effect op hoe je je voelt. In deze talk hoor je meer over hoe je je zelfvertrouwen kunt boosten door een bekrachtigende houding. Lees meer over de Power Pose.

Adem vermindert spreekangst

Je adem is daarnaast een prachtig kompas om ontspannen te spreken; spreken is immers creatief uitademen. Spreken op je V-power geeft rust en een natuurlijk spreektempo. Bovendien is deze manier van ademen een prachtig gereedschap om spanning te kanaliseren. Adem bewust laag, anker je zelf. Dit is de manier om spreekangst te verminderen. Spreken is uitademen zoals Caroline Goyder benoemt “when you speak, just breathe your thoughts”.

Adem verbindt je met jezelf en de ander

Het bewust trainen van je adem, brengt je niet alleen meer in verbinding met jezelf en je eigen stem maar ook met de ander. Het maakt je bewuster in het totale communicatieproces. Je neemt scherper waar en luistert met meer aandacht. Je kunt beter af-stem-men en de juiste toon kiezen om effectief te communiceren.

Adem raakt aan jouw innerlijke stem

Verder raakt je adem raakt aan wie jij bent, jouw intentie & drijfveren. Het verbindt je met je ware inspiratie, jouw innerlijke stem. Als jij die bezieling weet te verklanken in je stem, kun jij het vuur in anderen aanwakkeren.

Adem maakt je maximaal creatief

Bovenal ontwikkel je met V-power meer ontspanning en daarmee meer vrijheid in het spreken. Als je lichaam ontspannen en betrokken is, ben je maximaal creatief; deze vrijheid nodigt je uit om minder te spreken vanuit informatie maar meer te vertellen.

Kortom stemtraining heeft een krachtig effect van binnen naar buiten. Als jij goed af-ge-stemd bent op je zelf, heeft dat een positief effect op je af-stem-ming, de relatie met de ander.

De leukste ademtraining is … zingen!

Je kunt je adem met simpele oefeningen trainen, maar de leukste en zeer effectieve manier is wel om te zingen. Mijn tip: “Sta de dag op met een liedje. Zingen geeft energie, activeert je lijf en adem, of zoals Jan van Setten het noemt: Zet je ‘verwonderings-switch’ aan ! 

Stemtraining: versterk jezelf

  • Je ervaart je adem als bron van ontspanning en vitaliteit
  • Je ervaart je adem als bron van rust waardoor je met meer focus denkt en werkt
  • Je leert met de juiste afstemming van houding, stem en adem, niet op kracht maar op de RESONANTIE te spreken.
  • Je spreekt met meer ontspanning, van stress naar flow.
  • Je creëert meer aandacht en kunt beter af-stem-men op de ander
  • Je staat in verbinding met jouw innerlijke stem, met wie je bent, wat je drijft, motiveert en ten diepste raakt. Jouw verbindt je met jouw intentie.