Je spreekangst de baas worden? Met meer overtuiging presenteren? Spreken met meer charisma? Met stemtraining ontwikkel je niet alleen een krachtige stem maar versterk je jouw totale communicatiekracht. Het geheim ligt erin dat je met stemtraining de allergrootste krachtbron in jezelf aanboort en traint: jouw ADEM en daarmee jezelf! Ontdek het geheim van stemtraining, hoe je aandachtig én krachtig kunt spreken en effectief leert af-stem-men in jouw communicatie. 

De kunst van natuurlijk ademen: middenrif ademhaling

We ademen de hele dag, meestal hoog in ons lijf, in ons borstbeen. Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien we  in dit informatietijdperk, veel in ons hoofd zitten. We vertrouwen veel op ons hoofd én daarnaast communiceren we veel achter ons scherm. We raken daarmee het contact met ons lichaam kwijt en onze natuurlijke ademhaling. Van nature is onze ademhaling laag en diep, kijk maar eens naar deze video.

De kracht van ademen, versterk jouw stem

Je spreekt op je uitademing. Je adem, is letterlijk de brandstof voor je stem, je “Voice-power”. Hoe dieper en lager je ademt, hoe vrijer en krachtiger je klinkt. Je middenrif is zowel de klankbodem van je stem, als de brandstof-verdeler, die zorgt dat je niet te veel druk op je stembanden geeft. Met stemtraining leer je adem, stem en lichaam optimaal af-stem-men zodat je ontspannen en vrij klinkt. Jouw woorden krijgen meer zeggingskracht als ze klinken door jou. Per Sonare – door jou klinken. In jouw stem horen we jouw intentie, wat jij bedoelt.

De kracht van ademen, versterk jouw uitstraling 

Toegang tot je magische V-power, je lage middenrifademhaling, vraagt tevens om een open energieke houding. Goed gegrond staan op twee voeten, opgestrekt vanuit je rug, verleng je ruggengraat. En ja, je kent vast de uitdrukking: ‘Iemand die ruggengraat heeft’, staat letterlijk in zijn kracht. Stemtraining ankert je en maakt je fysiek krachtiger. Dit heeft een groots effect op hoe mensen je waarnemen. Je krijgt een krachtigere uitstraling, het geeft ook meer gewicht aan je klank maar daarnaast heeft het een positief effect op hoe je je voelt. In deze talk hoor je meer over hoe je je zelfvertrouwen kunt boosten door een bekrachtigende houding. Lees meer over de Power Pose.

De kracht van ademen, overwin je spreekangst

Je adem is daarnaast een prachtig kompas om ontspannen te spreken; spreken is immers creatief uitademen. Spreken op je V-power geeft rust en een natuurlijk spreektempo. Bovendien zorgt de lage middenrifademhaling  dat je je spanning kunt kanaliseren. Adem bewust laag, anker je zelf. Dit is de manier om spreekangst te verminderen. Spreken is uitademen zoals Caroline Goyder benoemt “when you speak, just breathe your thoughts”.

De kracht van ademen, meer aandacht en verbinding

Het bewust trainen van je adem, brengt je niet alleen meer in verbinding met jezelf en je eigen stem maar ook met de ander. Het maakt je bewuster in het totale communicatieproces. Je neemt scherper waar en luistert met meer aandacht. Je kunt beter af-stem-men en de juiste toon kiezen om effectief te communiceren.

De kracht van ademen, jouw ware inspiratie

Verder raakt je adem raakt aan wie jij bent, jouw intentie & drijfveren. Het verbindt je met je ware inspiratie, jouw innerlijke stem. Als jij die bezieling weet te verklanken in je stem, kun jij het vuur in anderen aanwakkeren.

De kracht van ademen, versterk je creativiteit

Bovenal ontwikkel je met V-power meer ontspanning en daarmee meer vrijheid in het spreken. Als je lichaam ontspannen en betrokken is, ben je maximaal creatief; deze vrijheid nodigt je uit om minder te spreken vanuit informatie maar meer te vertellen.

Kortom stemtraining heeft een krachtig effect van binnen naar buiten. Als jij goed af-ge-stemd bent op je zelf, heeft dat een positief effect op je af-stem-ming, de relatie met de ander.

De leukste ademtraining is … zingen!

Je kunt je adem met simpele oefeningen trainen, maar de leukste en zeer effectieve manier is wel om te zingen. Mijn tip: “Sta de dag op met een liedje. Zingen geeft energie, activeert je lijf en adem.

Stemtraining: train je ademhaling, versterk jezelf

  • Je ervaart je adem als bron van ontspanning en vitaliteit
  • Je ervaart je adem als bron van rust waardoor je met meer focus denkt en werkt
  • Je leert met de juiste afstemming van houding, stem en adem, niet op kracht maar op de resonantie te spreken.
  • Je spreekt met meer ontspanning, van stress naar flow.
  • Je creëert meer aandacht en kunt beter af-stem-men op de ander
  • Je staat in verbinding met jouw innerlijke stem, met wie je bent, wat je drijft, motiveert en ten diepste raakt. Jouw stem verbindt je met jouw intentie.