Rutte toont leiderschap

Zo ingetogen en gewichtig hebben we Rutte nog zelden gezien in een publiek optreden. Kennen we Gisteren klonk zijn corona crisis speech, een gewichtig gesproken boodschap voor alle Nederlanders. Wat valt op aan deze historische speech? De drie pijlers waar een speech van een leider aan moet voldoen: een heldere visie en een krachtige performance die vertrouwen en verbinding schept.

CHARISMA: in gesproken speech

 

Charisma aangeboren of te trainen?

 

PRESENCE Obama spreekt vanuit een veerkrachtig ‘zijn’. Hij kan vrij schakelen tussen zichzelf, het publiek en zijn speech en wat er gebeurt in het moment. Hij heeft een sterke fysieke geaardheid, rust en balans.

POWER Een natuurlijk gevolg van zijn geaarde presence is dat zijn stem vrij en krachtig klinkt. De adem als krachtig fundament onder de stem, het lichaam als klankkast. Hij spreekt als een zanger, in mooie lijnen, vol contrast en dynamiek. Hij gebruikt de kracht van de stiltes om een idee te benadrukken en bij het publiek te laten landen. Zijn betrokkenheid klinkt door in zijn woorden, dit geeft vertrouwen en verbinding.

WARMTH Last but not least: Obama spreekt en handelt vanuit warmth.  Het is de schoonheid van de woorden en de manier waarop ze klinken. Het zingen van Amazing Grace raakt als geen ander gesproken woord de harten en schept ten diepste verbinding.

Deze kwaliteiten kun je van ‘binnenuit’ ontwikkelen, door de hoofd – hart connectie te durven ervaren in je handelen en spreken. Het is een verdiepingsslag om alle elementen in je ZIJN te laten spreken.

Zeven tips om je charisma te vergroten:

  1. Train je adem – en lichaamsbewustzijn. Werk aan houding, balans en ademvoering. Werken aan fysieke balans & adem geeft je meer presence en maakt je meer betrokken (aanwezig) in het moment.
  2. Train je stem. Zorg dat jij ten volle klinkt. Spreek op je adem en geeft betekenis aan de woorden die je spreekt door te varieren in toon, tempo, dynamiek en… pauzes.
  3. Laat horen en zien wie je bent & waar je voor staat; spreek vanuit hoofd en hart zodat jouw enthousiasme en betrokkenheid doorklinkt in jouw stem
  4. Schep betekenis: vertaal informatie naar een verhaal met aansprekende voorbeelden, anecdote of metafoor.
  5. Spreek vanuit inclusie van “ík naar wij” en schep gezamenlijke betekenis
  6. Leer schakelen in je communicatie zodat je je boodschap in woordkeus, toon en vorm feilloos weet af te stemmen op je publiek.
  7. Luister & wees aanwezig (being influential is being present)

TRAIN JE CHARISMA

Wil je jouw communicatiestijlen slijpen en je charisma ontwikkelen? Kijk voor meer informatie op SCIL-training.