Rutte toont  leiderschap

Zo ingetogen en gewichtig hebben we Rutte nog zelden gezien in een publiek optreden. Kennen we Rutte meestal als de goed-gevooisde optimistische leider, gisteren klonk zijn corona crisis speech als een gewichtig gesproken boodschap voor alle Nederlanders. Wat valt op aan deze historische speech? De drie pijlers waar een speech van een leider aan moet voldoen: een heldere visie en een krachtige performance die vertrouwen en verbinding schept.

CHARISMA: balans en vertrouwen

PRESENCE Rutte spreekt vanuit een veerkrachtig ‘zijn’. Hij heeft een sterke fysieke présence en zijn lichaamstaal communiceert rust en balans. Zijn rechterhand gevouwen over de linker, een ingetogen houding. De typische Rutte lach en ge-animeerde manier van spreken maakt plaats voor een intense blik en ferme houding.

POWER Een natuurlijk gevolg van zijn geaarde presence is dat zijn stem vrij en krachtig klinkt. De adem als krachtig fundament onder de stem, het lichaam als klankkast. Hij spreekt heldere krachtige zinnen. Hij benadrukt de belangrijke woorden en gebruikt de stiltes om woorden kracht bij de zetten en bij het publiek te laten landen. Zijn betrokkenheid klinkt door in zijn woorden, dit geeft vertrouwen en verbinding.

WARMTH Rutte straalt naast kracht en balans ook warmte uit. Hij spreekt tot een ieder en het pakt zijn rol als ‘pater familias’, hij spreekt tot het volk als leider.

Zeven tips om je charisma te vergroten:

  1. Train je adem – en lichaamsbewustzijn. Werk aan houding, balans en ademvoering. Werken aan fysieke balans & adem geeft je meer presence en maakt je meer betrokken (aanwezig) in het moment.
  2. Train je stem. Zorg dat jij ten volle klinkt. Spreek op je adem en geeft betekenis aan de woorden die je spreekt door te varieren in toon, tempo, dynamiek en… pauzes.
  3. Laat horen en zien wie je bent & waar je voor staat; spreek vanuit hoofd en hart zodat jouw enthousiasme en betrokkenheid doorklinkt in jouw stem
  4. Schep betekenis: vertaal informatie naar een verhaal met aansprekende voorbeelden, anecdote of metafoor.
  5. Spreek vanuit inclusie van “ík naar wij” en schep gezamenlijke betekenis
  6. Leer schakelen in je communicatie zodat je je boodschap in woordkeus, toon en vorm feilloos weet af te stemmen op je publiek.
  7. Luister & wees aanwezig (being influential is being present)

TRAIN JE CHARISMA

Wil je jouw communicatiestijlen slijpen en je charisma ontwikkelen? Kijk voor meer informatie op SCIL-training.