Videovergaderen eindeloos saai?

Vorige week belde ik een klant en vroeg: “bel ik gelegen?”.  Zij antwoordde: “ik zit wel in een call, maar het duurt zo eindeloos, ik kan je wel even te woord staan”. Dit verbaast je misschien niet eens. Lange sessies online, meerdere overleggen per dag. Genoeg verleidingen om even uit te zoomen, mail te checken of even off-camera een telefoon aan te nemen. Onze aandachtspanne wordt op de proef gesteld. In deze blog neem ik je mee hoe je zorgt dat je publiek in ge-tuned- blijft.

videovergaderen met impact

Videobellen – kort op de boodschap

Maak de calls kort en goed gestructureerd. Nodig teamleden uit om kort en bondig hun punt te maken. De bekende KISS formule, keep it short & simple, is meer dan ooit van toepassing in digitale communicatie. Geen overloos hardop denken. Spreek als ware het een korte presentatie, met een intro-je punt- en call to action. Handig is om de vergadering door een host, voorzitter, te laten leiden die de agenda én de spreektijd bewaakt. Zo houd je de vaart erin en voorkom je dat iemand te lang aan het woord is.

Videobellen – maak contact met je stem

Naast een aansprekende boodschap is het natuurlijk belangrijk dat jouw verhaal goed overkomt. Dat vraagt allereerst om contact maar ook om energie. Hiervoor introduceer ik de tweede KISS formule. KISS: keep it sound & spicy. Maak eerst verbinding, voordat je gaat spreken. Dat doe je met oogcontact, maar online vooral met jouw stem. Jouw stem is de meest persoonlijke uitnodiging voor de ander om te (blijven) luisteren. Sound: Zorg dat je krachtig en helder spreekt, zodat mensen je moeiteloos volgen en verstaan. Spicy: Spreek daarnaast met expressie in toon, tempo en dynamiek, zodat mensen geboeid blijven en niet afhaken. Jouw stem is de meest dynamische verbinding met de ander, ook in digitale communicatie.

Communicatie begint met oprechte aandacht

De grote uitdaging van digitale communicatie is dat we meer moeten sturen op oprechte aandacht. Efficiënt videovergaderen doe je door een goede voorbereiding op de inhoud. Daarnaast is het belangrijk om te sturen op persoonlijk contact, aandacht en energie. Zonder aandacht gaat de boodschap immers verloren, en kan het zomaar zijn dat je collega even mail checkt, of een telefoontje pleegt.  Dus KISS -KISS, stem af op je publiek én zorg dat je ook op afstand, verbinding hebt. 

 

Boost de videovergadering – stemtraining

Wil jij met jouw team meer halen uit de videovergadering? Kies voor een online stemtraining en krijg praktische tips voor videovergaderen met energie, verbinding en interactie.